Stigao inspektor za GDPR

In Najave, Praksa, Sve vijesti, Zanimljivostiby stankocerin

Iskustvo je pokazalo da organizacije imaju nepotpunu sliku o količini i vrsti osobnih podataka pohranjenih i obrađivanih u vlastitim IT sustavima. Nisu svjesne količine ni vrste podataka koje obrađuju pa ih ne mogu zaštititi niti mogu osigurati zakonitost takvih obrada. Od 5 najvećih GDPR kazni ove godine, 4 su propisane radi loše zaštite i prekomjerne pohrane podataka, dok je jedna propisana radi provođenja obrada bez znanja ispitanika. Sva ova kršenja zaštite osobnih podataka mogao je detektirati PRIVACY INSPECTOR – novi uređaj u ponudi zagrebačke tvrtke Ostendo Consulting.

Prema objavljenim informacijama, radi se o uređaju u potpunosti prilagođenom za otkrivanje i katalogiziranje osobnih podataka hrvatskih građana pohranjenih u informacijskim sustavima. Uređaj prepoznaje strukturirane i nestrukturirane podatke pa je tako u stanju detektirati osobne podatke u elektroničkoj pošti, pohranjenim dokumentima, bazama podataka pa čak i zvučnim datotekama

U današnje je doba iluzorno očekivati učinkovito upravljanje obradama osobnih podataka bez automatiziranog prepoznavanja podataka u sustavima. Napraviti ažurnu evidenciju obrada ili zaštititi podatke praktički je nemoguće ako ne znamo koje podatke uopće imamo ni gdje su.

Spajanje i konfiguriranje uređaja su izuzetno jednostavni, a korisničko je sučelje prilagođeno potrebama službenika za zaštitu podataka (DPO) i revizora.

Više informacija…