Preko 50.000 kuna GDPR odštete po osobi!

In Praksa, Sve vijesti, Zanimljivostiby stankocerin

Grupna tužba

Povreda zaštite osobnih podataka za koju je britansko nadzorno tijelo najavilo rekordnu kaznu od 183 milijuna funti, British Airways će, čini se koštati puno, puno više. Grupna tužba preko 500.000 oštećenih klijenta BA dobila je zeleno svijetlo Visokog Suda Engleske i Walesa u listopadu 2019. i već je sada jasno kako je kazna za kršenje ljudskog prava na zaštitu osobnih podataka samo vrh ledenog brijega. Do 4% ukupnog prihoda, odnosno 20 milijuna eura (što je veće), čini se beznačajnim iznosom u odnosu na odštetu kakva bi mogla zadesiti BA, a koja se svakako izražava u milijardama funti.

Visinu pojedinačne odštete teško je odrediti, no brojni se pravni stručnjaci slažu da se ovisno o slučaju radi o iznosima između 2.000 i 16.000 funti, ali u prosjeku oko 6.000.

Što se dogodilo?

Klijentima BA koji su karte kupovali na njihovom web-shopu, ukradeni su praktički svi podaci koje su tamo unijeli, uključujući destinacije i podatke za plaćanje sa kreditnih kartica.

Istraga nadzornog tijela (ICO) pokazala je da se radi o relativno jednostavnom hakerskom napadu. BA nije implementirao odgovarajuće zaštitne mehanizme kako bi zaštitio svoje klijente radi čega je ICO najavio kaznu od 183 milijuna funti.

U listopadu 2019. odvjetnicima je Visoki sud odobrio rok do siječnja 2021. U tom roku, moraju pripremiti slučaj i nagovoriti preko 500.000 oštećenika da se priključe tužbi.