Pao je Privacy Shield – vaši podaci u USA nisu sigurni!

In Praksa, Regulativa, Sve vijestiby stankocerin

Udruga za zaštitu osobnih podataka NOYB, danas je dobila obavijest o zaprimanju presude Europskog suda u jednom od najvažnijih slučajeva za zaštitu privatnosti građana EU:

Europski sud je utvrdio da su američki zakoni o nadzoru u sukobu sa fundamentalnim pravima građana Europske unije.
Američka regulativna od NSA (National Security Agency) štiti američke građane, ali ne i osobne podatke inozemnih kupaca američkih tvrtki. Obzirom da ne postoji način kako saznati jeste li vi ili vaša tvrtka predmetom nadzora, građani nemaju ni mogućnost za zaštitu svojih prava obratiti se sudu. Europski sud utvrdio je da se radi o kršenju same srži pojedinih fundamentalnih prava koja uživaju građani EU.

Neslaganje EU i SAD-a u pogledu zaštite osobnih podataka ima duboke korijene. 
Dvije su strane pokušale su ga riješiti odlukom EC pod nazivom „Safe Harbor“ (Uskoro je ova odluka zamijenjena okvirom za razmjenu osobnih podataka između SAD-a i EU pod nazivom „Privacy Shield“ koji je na snazi i danas.), no 2013. Edward Snowden javno je razotkrio da američke tajne službe imaju pristup osobnim podacima EU građana.
Tada još mladi student prava, a danas vodeći svjetski aktivist za zaštitu privatnosti, Max Schrems podnio je prigovor irskom DPC (Data Protection Commissioner – ono što je u Hrvatskoj AZOP) u kojem navodi kako Facebook iz Irske ne smije njegove podatke slati u Facebook SAD jer tamo nisu odgovarajuće zaštićeni. Slučaj je glatko odbijen kao „neozbiljan i uznemiravajući“, no danas se to više ne čini takvim.
Odluka Europskog suda koju je danas Max Schrems proslijedio članovima svoje udruge NOYB, pa tako i hrvatskoj Udruzi za zaštitu osobnih podataka -UZOP, imat će dalekosežne posljedice za prijenos osobnih podataka između EU i SAD, a vrlo vjerojatno će značiti i kraj Privacy Shielda.
„Izgleda da se Sud u svojoj odluci vodio svim aspektima iz uloženog prigovora. To je težak udarac za irski DPC i Facebook“ izjavio je Max Schrems.

Više o temi…