Ne postoji certificirani DPO (još)

In Regulativa, Sve vijestiby stankocerin

Azop

Prošli je tjedan stručnu javnost iznenadila objava AZOP-a u kojoj se objašnjava da GDPR ne predviđa obavezu certifikacije službenika za zaštitu osobnih podataka. Tekst priopćenja u cijelosti možete pogledati ovdje. Iz priopćenja nije potpuno jasno što je AZOP ponukalo na njegovu objavu, ali…


Sumnjivi certifikati “Certified DPO” i slični,  sve su se češće počeli tražiti kao dokaz sposobnosti ponuditelja u natječajima za pružanje usluga i nabavku opreme za usklađivanje sa GDPR zahtjevima, a nekad su čini se bili prezentirani i kao obavezni preduvjet za imenovanje službenika za zaštitu osobnih podataka.

Činjenica je da Uredba ne previđa niti zahtijeva certifikaciju DPO-a, no jednako je tako činjenica da zahtijeva posjedovanje određenog znanja. Rizik kojem se organizacija izlaže imenovanjem neadekvatnog DPO-a je vrlo visok. Uprava organizacije koja ga imenuje se nekako mora uvjeriti u adekvatnost znanja kandidata zbog čega je interes za ovakvim certifikatom vrlo velik.

Želite li provjeriti znanje kandidata za radno mjesto DPO-a ili se kao postojeći DPO želite uvjeriti u vlastito znanje, postoji cijeli niz cijenjenih i renomiranih ispita. Vrijednost certifikata proporcionalna je težini ispita, pa je iluzorno očekivati da bilo koji ispit koji se sa 100% prolaznošću polaže nakon nekoliko dana tečaja može zamijeniti pravni i tehnološki fakultet i godine iskustva u zaštiti osobnih podataka.


Uz sve znanje svijeta o zaštiti osobnih podataka, DPO možete postati samo imenovanjem. Nikako polaganjem ispita.