Može li DPO promijeniti svijet?

In Najave, Praksa, Sve vijesti, Zanimljivostiby stankocerin

Učinkovito upravljanje zaštitom osobnih podataka ne dolazi samo od sebe. 

Intenzivno uvođenje novih tehnologija u poslovanje, neminovno rezultira preplavljenošću podacima, novim IT sustavima, on-line servisima i time otežava učinkovito upravljanje podacima i njihovom sigurnošću.

Kako bi se u sve bržoj tehnološkoj utrci zaštitila prava građana, EU je uvela niz pravila koja su kroz instrument uredbe EU (GDPR) postala obvezujuća.

Od službenika za zaštitu podataka se očekuje da upravo oni u svojim organizacijama budu pokretači promjena koje će rezultirati odgovornim odnosom prema osobnim podacima, njihovoj etičkoj obradi i zaštiti. Mogu li oni ovaj svijet učiniti boljim unatoč svim preprekama njihovom radu?

Podrška uprave, opća osviještenost organizacije, trošak, organizacijske i tehnološke promjene su samo neki od izazova s kojima susreću na dnevnoj bazi. 

Kako bi se uspješno nosili s ovim izazovima, moramo intenzivirati razmjenu pozitivnih iskustava iz struke i svoje napore usmjeriti tamo gdje će imati najbolji učinak.

Iskažite svoje mišljenje o problemima službenika za zaštitu podataka popunjavanjem kratkog upitnika. Pomozite nama kako bi i mi mogli pomoći vama.

U Zagrebu se 26.3.2020., u sklopu Privacy Foruma održava stručna radionica na temu privatnosti i etičnosti u obradama osobnih podataka. Sudionici radionice na konkretnim će primjerima isprobati razne načine suočavanja sa najvećim stručnim i moralnim dilemama službenika za zaštitu osobnih podataka.