Korona i potres zasjenili zaštitu osobnih podataka

In Korona, Praksa, Sve vijesti, Zanimljivostiby stankocerin

Korona i potres

Tamo negdje oko početka primjene GDPR-a, na raznim smo konferencijama i tečajevima morali smišljati primjere oslanjanja na članak 6.(d) – obrada je nužna za zaštitu života druge fizičke osobe ili članak 6. (e) izvršavanje zadaće od javnog interesa. Spominjanje globalne epidemije u tom se trenutku nekako činilo ekstremnim, pa smo posezali za manje ekstremnim primjerom razornog potresa u Zagrebu koji se činio podjednako nevjerojatnim. Dvije godine kasnije…

Planet je u izvanrednom stanju – osobni podaci o oboljelima u slučaju pandemije covid-19 obrađuju se po cijelom svijetu. Osnove za ovu obradu su upravo 6.(d) i 6.(e), a na zabranu obrada posebnih kategorija osobnih podataka primjenjuje se izuzeće iz članka 9.(i).

Zatečen ovakvom situacijom, ne mogu se ne zamijetiti koliko je GDPR dobro napisana uredba. Čak je u ovako nepojmljivoj izvanrednoj situaciji, obrada osobnih podataka je jasno definirana.

Zaštita podataka na prvom mjestu

Samim time što je obrada posebnih kategorija osobnih podataka zakonski prihvatljiva u ovoj situaciji, ne znači da se ta obrada smije raditi bilo kako. Posebne kategorije osobnih podataka moraju se adekvatno štititi. Kako odabrati adekvatne zaštitne mjere? Njihova bi učinkovitost trebala biti proporcionalna potencijalnom utjecaju povrede zaštite osobnih podataka na ispitanike. Zaštita osobnih podataka u obradama uvijek se mora gledati kao sprega organizacijskih i tehničkih mjera. Nadajmo se da tijekom i nakon cijele ove situacije nećemo svjedočiti masovnim zlouporabama baza podataka prikupljenih za potrebe zaštite od covid 19 ili pomoć nastradalima u potresu.

Iako je fokus na zaštitu zdravlja u ovakvim vremenima potpuno razumljiv, neki nam pokazatelji (poput primjerice pojave brojnih prijevara temljenih na covid 19 i potpunog medijskog zanemarivanja teškog kršenja prava ispitanika u Hrvatskoj) govore da ćemo se uskoro suočiti sa cijelim nizom ozbiljnih kršenja.