Izvješće EDPB-a o provedbi Opće uredbe

In Sve vijesti, Zanimljivostiby stankocerin

EDPB je objavio dokument Overview on the implementation of the GDPR and the roles and means of the national supervisory authorities– izvješće o provedbi Opće uredbe.

U nastavku je sažetak izvješća:

Ukupno je jedanaest nadzornih tijela (do trenutka objave izvješća) izreklo upravne novčane sankcije u ukupnom iznosu od 55.955 871 eura. Uzmemo li u obzir da je CNIL izrekao kaznu Googleu od 50 milijuna eura, dolazimo do brojke od oko 6 milijuna eura kazni koje su izdane u ostalim postupcima. 

* Britanski ICO nije dostavio podatke o ukupnom iznosu izrečenih novčanih kazni

A screenshot of a cell phone  Description automatically generated

Prijavljeno je ukupno 206.326 slučajeva kršenja Opće uredbe, a temelje se na pritužbama, prijavama povreda i ostalim prigovorima.

A screenshot of a cell phone  Description automatically generated

Zanimljivi su i podaci o proračunu koji je na raspolaganju nadzornim tijelima kao i o stanju u ljudskim resursima. Sva tijela koja su sudjelovala u izradi izvješća prijavila su nedostatak ljudskih resursa i novčanih sredstava za nesmetan rad i izvršavanje zadaća koje Opća uredba stavlja pred njih. 

A screenshot of a social media post  Description automatically generated
A screenshot of a cell phone  Description automatically generated

AZOP je prijavio potrebu za proračunom koji iznosi 127% sredstava koja su im raspolaganju i 62% više zaposlenika nego što ih je trenutno zaposleno.

Cijelo izvješće dostupno je na poveznici: https://edpb.europa.eu/our-work-tools/our-documents/other/edpb-libe-report-implementation-gdpr_en