Evo kako nas sve Google prati

In Sve vijesti, Zanimljivostiby stankocerin

Svi pričaju da nas Google prati, svi znaju nešto o tome, ali prosječnom je stručnjaku zaduženom za zaštitu osobnih podataka i dalje teško razumijeti dubinu ovog problema i opasnosti koje iz njega slijede.

Tužbe pljušte, nitko ništa ne zna

U svibnju 2020. NOYB je austrijskim nadzornom tijelu za zaštitu osobnih podataka podnio pritužbu na Google i način na koji ova tvrtka prikuplja osobne podatke u tzv. “incognito mode”.  Tužba je praktički prošla ispod radara mainstream medija. Zašto? Čini se da nije uključivala bombastičan naslov.

Mjesec dana kasnije u Americi je pokrenuta grupna tužba kojom se za isti prekršaj traži isplata odštete od 5 milijardi dolara. Ova je pak vijest privukla brojne svjetske medije.

Incognito ne znači anonimno!

GDPR je strogim kaznama natjerao tvrtke koje se bave on-line poslovanjem da razmotre nove načine rada u kojima neće kršiti odredbe ove Uredbe. 

Kako to uvijek biva, dok su se neki pokušali držati etičnosti, transparentnosti i svega sadržanog u samoj suštini ideje o postojanju temeljnih ljudskih prava, drugi su se pozabavili traženjem rupa u zakonu i osmišljavanjem novih – ne tako očitih tehnologija za praćenje.

Voda se uzburkala kad su korisnici shvatili da “incognito mode” baš i nije incognito. Google naime ima na raspolaganju cijeli niz načina za praćenje ponašanja korisnika koji svoje aktivnosti na internetu žele zadržati privatnima. 

Istraživanje: Kako nas sve Google prati?

Profesor računalnih znanosti, Douglas C. Schmidt, sa Vanderbilt University i njegov tim napisali su stručni rad u kojem su sustavno opisane metode praćenja koje Google koristi i naznačene mogućnosti njihove zlouporabe.

Želite li shvatiti kako vas Google prati, preuzmite ovaj stručni rad.

DCN-Google-Data-Collection-Paper