Ako imate „Like“ gumb na svojoj web stranici onda ste vi i Facebook zajednički voditelji obrade

In Praksa, Regulativa, Sve vijestiby stankocerin

Fashion ID, njemačko društvo koje se bavi online prodajom modnih artikala, na svoju web stranicu je umetnuo dodatak za Facebok (gumb „Like“) u svrhu optimiziranja oglašavanja na toj društvenoj mreži. Taj ugrađeni dodatak je rezultirao time da je dolazilo do prijenosa IP adrese posjetitelja web stranice tog društva Facebook Ireland kad god bi posjetitelj otvorio web stranicu tog njemačkog društva. Do prijenosa je dolazilo automatski, i to neovisno o tomu je li posjetitelj kliknuo na „Like“ gumb ili ako uopće ima Facebook profil. Njemačko udruženje za zaštitu potrošača (Verbraucherzentrale NRW e.V.) je smatralo da je takvo postupanje protivno regulativi koja uređuje zaštitu podataka te je pokrenulo pravne postupke.

Iako je presuda iz srpnja ove godine, predmet se vodio temeljem odredbi prijašnje Direktive o zaštiti podataka iz 1995.

U ovom predmetu Sud Europske unije raspravljao je o više različitih pitanja kao što su: aktivna procesna legitimacija udruga za zaštitu potrošača, odgovornost zajedničkih voditelja obrada te osnove za obradu podataka (privola i legitimni interes).

U odnosu na pitanje zajedničkih voditelja obrade, Sud je naglasio da se društvo Fashion ID ne može smatrati odgovornim za postupke obrade podataka koje društvo Facebook Ireland provodi nakon što su mu ti podaci preneseni. Nasuprot tomu, društvo Fashion ID može se smatrati zajedničkim voditeljem obrade u odnosu na postupke prikupljanja osobnih podataka koje se odvija prije tog prijenosa.

To ujedno znači da je društvo Fashion ID, kao (su)odgovoran u odnosu na određene postupke obrade podataka posjetitelja svoje stranice, poput prikupljanja podataka i njihova prijenosa društvu Facebook Ireland, trebao u trenutku prikupljanja dati određene podatke tim posjetiteljima (npr. svoj identitet i svrhu obrade).

Cjeloviti tekst presude dostupan je ovdje.