EDPB usvojio prijedlog novih Smjernica za obradu osobnih podataka putem video uređaja

In Praksa, Regulativa, Sve vijesti, Zanimljivostiby stankocerin

Europski odbor za zaštitu podataka (eng. EDPB) neovisno je europsko tijelo koje pridonosi dosljednoj primjeni pravila o zaštiti podataka diljem Europske unije i promiče suradnju među nadležnim tijelima EU-a za zaštitu podataka. Odbor se sastoji od predsjednika tijela za zaštitu podataka i Europskog nadzornika za zaštitu podataka (ENZP) ili njihovih predstavnika.

Na sjednici održanoj u srpnju ove godine izglasan je novi prijedlog Smjernica za obradu osobnih podataka putem video uređaja.

U smjernicama se, između ostalog, navodi da se uredba neće primjenjivati na obradu podataka koji se ne odnose na osobu, tj. kad se pojedinac ne može identificirati, izravno ili neizravno. Primjerice, u slučaju lažnih kamera (tj. kamere koja zapravo ne funkcionira kao kamera), snimanja s visoke udaljenosti pod uvjetom da se osoba ne može identificirati, snimanja s kamerama koje se integrirane u auto u svrhu olakšavanja parkiranja pod uvjetom da se ne snimaju registarske tablice i sl.

Pored toga, dodatno se razrađuje predmet video snimki korištenih isključivo u kućne i privatne svrhe – tzv. „household exemption“. Podsjećamo da je Sud Europske unije već ranije u slučaju Rynes (C-212/13) utvrdio da ova iznimka ne smije imati široko tumačenja.

Zaključno, u odnosu na obavijest o ulasku u prostor video nadzora predviđa se da bude dvoslojna. To bi ujedno značilo da će se morati mijenjati dosadašnje naljepnice.

U tijeku je javna rasprava oko navedenih Smjernica, ali zaključno do 9. rujna 2019. godine.

Cjeloviti tekst Smjernica dostupan je ovdje.