Aplikacija korištena od strane vladajuće stranke u Izraelu odgovorna za curenje podataka svih 6,5 milijuna glasača

In Sve vijestiby stankocerin

Prije održavanja izbora, u Izraelu sve političke stranke kroz centralni registar birača imaju pristup osobnim podacima birača. Ovaj pristup ne smiju dijeliti s trećim stranama te su odgovorne za zaštitu privatnosti izraelskih građana, a po završetku izbora dužne su obrisati sve podatke prikupljene na taj način.

Vladajuća stranka u Izraelu – Likud, ustupila je registar koji je sadržavao osobne podatke o čak 6,5 milijuna glasača tvrtki za razvoj softvera Feed-b, koja ga je naknadno postavila na web stranicu www.elector.co.il namijenjenu za promidžbu aplikacije za upravljanje glasovima – „Elector“. Aplikacija je zamišljena kao alat koji će strankama u stvarnom vremenu pomoći u izračunima brojeva i statistika na dan izbora te im time omogućiti povratnu informaciju o individualnim glasačima, izbornim jedinicama i sl.

Bilo koji posjetitelj navedene stranice mogao je vrlo lako doći do administratorske lozinke pohranjene u kodu same web stranice, te ostvariti pristup navedenoj bazi od 6.5 milijuna glasača i njihovim podacima.

Razvojni tim je u javno dostupnom izvornom kodu stranice ostavio poveznicu na „get-admins-users“ stranicu. Klikom na spomenutu poveznicu posjetitelju su postali vidljivi, između ostalog, korisničko ime administratorskog računa i pripadajuća lozinka u plaintext formatu, a čime je omogućen administrativni pristup cijeloj bazi u kojoj su pohranjeni osjetljivi podaci 6.453.254 građana sa pravom glasa. Podaci u bazi uključivali su detalje kao što su puno ime i prezime, spol i kućna adresa glasača, a za neke od njih dodatno i broj mobitela.

Podaci za pristup bili su javno dostupni u kodu web stranice

Stručnjaci se slažu da ne postoji pouzdan način utvrđivanja tko je sve pristupio podacima sadržanim u bazi podataka, a u međuvremenu je izraelsko državno tijelo za zaštitu podatka (Privacy Protection Authority) pokrenulo istragu oko navedenog curenja podataka.